Een kind wordt zich gaandeweg de basisschoolperiode bewust van zichzelf. Het identificeert zich met zijn opvoeders en leeftijdsgenootjes, wil erbij horen, maar bovenal niet afwijken. Het gevaar bestaat in dat geval dat kinderen zich te veel aanpassen voordat ze hun eigenheid voldoende hebben leren waarderen, en dan kan het soms lang duren voordat ze weer zichzelf durven te zijn. Voor de opvoedingspraktijk van nu is het een grote uitdaging om de authenticiteit van ieder kind al vanaf de basisschoolleeftijd te stimuleren en te ontwikkelen.

Opvoedingsproblemen 4-12 jarigen gaat over alledaagse problemen bij de opvoeding van 4 tot 12 jarige kinderen, en wil de opvoeder bewust maken van de psychologische wetmatigheden die in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en in opvoedingsproblemen een rol spelen.
Het boek is geschreven voor allen die beroepsmatig te maken hebben met opvoedingsadvisering: artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg, huisartsen en kinderartsen, leerkrachten, (school)maatschappelijk werkers, opvoedingsondersteuners in Centra voor Jeugd en Gezin, jeugdhulpverlening en kinderpsychiatrie, pleegouders, sportleiders en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Doordat ouders/opvoeders direct worden aangesproken is de uitgave daarnaast ook geschikt voor ouders die hun kinderen willen opvoeden tot zelfbewuste authentieke persoonlijkheden, al dan niet met behulp van professionele begeleiding. De uitgave sluit overigens naadloos aan op Opvoedingsproblemen 0-4 jarigen. Handleiding voor opvoeders van dezelfde auteur.

Inhoudsopgave:
1 Sociaal-emotionele ontwikkeling 4-12-jarigen
2 Omgaan met gezag
3 (On)aangepast gedrag
4 Boosheid, agressie en extreme stressreacties
5 Relatieproblemen kind en opvoeders
6 Jaloezie en afgunst
7 Pesten
8 Druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag
9 Kinderangsten
10 Teruggetrokken gedrag en sombere gevoelens

//DE DIGITALE VERSIE KUNT U  HIER DOWNLOADEN   //